Zo, dat was dan 2018. Althans, voor de meeste Grauwe Kiekendieven (Montagu’s Harrier) in Nederland. Het gros is alweer op weg naar Afrika. Slechts een enkeling hangt nog rond nabij het broedgebied. 2018 gaat de boeken in als een mager jaar. Één van de oorzaken is de muis, want het was een slecht muizenjaar. Door het lage aantal muizen was er, logischerwijs, minder te eten voor de jongen, waardoor het aantal uitgevlogen jongen laag was. Een andere oorzaak zal ook vast het slechte weer zijn dat Noord-Afrika dit voorjaar trof, precies tijdens de trek. Sommige Kieken zijn daardoor vertraagd, anderen verzwakt, of allebei. Nog weer anderen zijn zelfs nooit aangekomen in hun broedgebied. Volgend jaar gaat het hopelijk beter!
Een vrouwtje dat wel in goede conditie is aangekomen in het broedgebied, is geringd en heet 8A. Doordat ze geringd is weten we bijvoorbeeld dat ze al 11 jaar oud is! Ze is in 2007 geboren in de buurt van Midwolda, Oost-Groningen. In 2010 is ze voor het eerst weer gezien. Dit keer in de buurt van Blijham, alwaar ze een nest had met 3 jongen. De drie daaropvolgende jaren is ze niet waargenomen. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze wel gebroed, maar dit is dan onopgemerkt gebleven. Vanaf 2014 is ze ieder jaar op een nest gezien. Twee keer mislukte het nest jammerlijk, maar drie keer was het nest succesvol met bij elkaar nog eens zes uitgevlogen jongen. Minimaal negen uitgevlogen jongen in totaal dus voor dit vrouwtje!
Dit jaar had ze aanvankelijk 2 jongen, maar helaas is er maar 1 vliegvlug geworden. Het slechte muizenjaar zal daar deels debet aan zijn, maar waarschijnlijk heeft ook het gedrag van de vader van de jongen invloed gehad. Het vermoeden bestaat namelijk dat de vader (die ongeringd is, vandaar het vermoeden) bigaam was. Dat wil zeggen dat hij twee vrouwtjes met jongen had en daardoor dus dubbel zoveel prooien moest vangen. Bigamie komt vaker voor bij Grauwe Kiekendieven, maar het is natuurlijk niet zo handig om dat in een slecht muizenjaar te doen. Deze week is 8A voor het eerst buiten haar broedgebied waargenomen. Op een trektelpost in Midden-Limburg is ze gefotografeerd. Ook zij is dus onderweg naar haar overwinteringsplek. Hopelijk zien we haar volgend jaar, als 12-jarige, weer terug. Dat is best oud, als je na gaat dat Grauwe Kiekendieven gemiddeld 5-6 jaar oud worden. Een record is het echter nog lang niet. De oudst bekende Grauwe Kiekendieven zijn 16 jaar oud geworden. Kortom, 8A heeft nog even te gaan!