Grauwe Kiekendief – Montagu’s Harrier

Afgelopen week mocht ik mee met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels om een nest van een Grauwe Kiekendief (Montagu’s Harrier) te beschermen. Ik had de afgelopen tijd al een paar keer bij het tarweperceel waar we gingen beschermen staan posten en wist dat er 2 nesten in dat perceel zaten. In ieder geval één van de nesten was van een geringde vrouw, maar het was te ver weg om de ring af te kunnen lezen. Eerder dit voorjaar werd 8A al in de buurt gezien, het vrouwtje waar ik in een bericht van vorig jaar over vertelde. Het vermoeden bestond dus dat zij in dat perceel haar nest gemaakt had.
Aangekomen bij één van de twee nesten vloog een vrouwtje op. Uiteraard had ik mijn camera bij de hand en kon haar goed op de foto zetten. En jawel hoor, dit vrouwtje is 8A! Ook dit jaar heeft zij, inmiddels 12 jaar (!) oud, weer een nest, dit keer met 2 jongen.
De jongen werden opgemeten en vervolgens werd er een kooi van gaas om het nest gezet. Dit wordt gedaan om predatie van de jongen te voorkomen en om er voor te zorgen dat de boer bij het oogsten van de tarwe om het nest heen kan dorsen. Het dorsen gebeurt namelijk meestal al voordat de jongen uitgevlogen zijn.
Na het plaatsen van de kooi gingen we zo snel mogelijk weer weg en bleven van een afstand kijken of ze de beschermingskooi accepteerde. Gezien haar blik in de ogen op onderstaande foto vond ze het niet leuk dat we bij haar nest waren, maar al snel nadat wij het perceel uit waren ging ze rustig op een nabijgelegen paal zitten poetsen. Even later keerde ze terug op het nest. Gelukt! Dit nest is beschermd. Op een later tijdstip, vlak voordat ze uitvliegen, zullen de jongen worden geringd.