Klapekster – Great Grey Shrike

Het is weer oktober, dus het is weer tijd voor de Klapekster (Great Grey Shrike). De Klapekster is het broertje van de Grauwe Klauwier, met vergelijkbaar gedrag: ze hangen prooien aan stekels of prikkeldraad om zo een voorraad aan te leggen. De Klapekster is sinds de eeuwwisseling geen broedvogel meer in Nederland. We zien ze nu alleen nog als wintergast. Dit zijn vogels uit voornamelijk Scandinavië. Ergens in oktober komen ze naar Nederland en rond maart vertrekken ze weer. De Klapekster is een opvallende verschijning: hij is ongeveer zo groot als een Merel, heeft een grijze kruin en rug, witte keel en buik en zwarte vleugels met een witte vlek. Verder heeft hij, net als de Grauwe Klauwier, een opvallend zwart masker en een haaksnavel. Klapeksters leven in open landschappen met enkele struiken of kale bomen. Vaak zitten ze daar bovenin om zo een mooi uitzicht te hebben over het gebied. Ze eten (mest)kevers, muizen en zelfs zangvogels. In de winterperiode leven ze vaak solitair. Zo ook deze Klapekster in Meerstad. Ieder jaar zit daar een geringde Klapekster. Ook dit jaar is er, ondanks forse werkzaamheden in het gebied, weer een Klapekster aanwezig, en jawel, het is weer een geringd exemplaar. Zou het steeds om dezelfde vogel gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *