Roodhalsfuut – Red-necked Grebe

In de zomermaanden is de Roodhalsfuut (Red-necked Grebe) een zeldzame verschijning. Roodhalsfuten broeden voornamelijk in Midden- en Oost Europa, in West-Europa nauwelijks. Slechts een tiental broedparen zijn er in Nederland, bijna allemaal in Drenthe. In de winterperiode verspreiden ze zich wat meer, waardoor je ze op meer en andere plekken tegen komt. Je ziet ze dan vooral in luwe zoute wateren zoals zeehavens, bijvoorbeeld de haven van Lauwersoog, meestal solitair. In prachtkleed is de Roodhalsfuut erg herkenbaar: zwarte bovendelen, bruinrode hals, grijswitte kop met een scherpe overgang naar de zwarte ‘pet’. De snavel is zwart met een gele basis. In winterkleed zijn ze minder uitgesproken: het scherpe zwartwit contrast in de kop vervaagt, het rood in de hals wordt donker, haast grijs. Aan de basis van de snavel is nog net een beetje geel te zien. De Roodhalsfuut van deze foto is een juveniel waarbij de voor veel Futensoorten typische zwarte strepen rond de oorstreek al bijna verdwenen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *