Bonte Tapuit – Pied Wheatear (Video)

Afgelopen donderdag is er in de Eemshaven een Bonte Tapuit (Pied Wheatear) ontdekt. Het is de eerste keer dat deze zeer zeldzame dwaalgast in de provincie Groningen te zien is. Hij komt normaal voor in het uiterste Zuid-Oosten van Europa (Oost-Roemenië en Oost-Bulgarije) en Centraal Azië. Overwinteren doet hij in Oost-Afrika. Deze Bonte Tapuit is dus flink uit de richting geraakt. Voor Nederland is het de 24e keer dat deze soort gezien wordt. Meestal was dit in oktober. Op zich is het niet vreemd dat deze soort een keer in onze provincie te zien zou zijn. Bijna alle voorgaande waarnemingen waren namelijk aan de kust of op de Waddeneilanden. Het ging om de meeste gevallen om een onvolwassen (1e winter) vogel. Ook dit keer gaat het om een jong beest, een vrouwtje, dat afgelopen zomer geboren is.

Aanvulling: Vanmiddag is de melding gekomen dat de Bonte Tapuit achterna gezeten is door een Smelleken. Een Smelleken is de kleinste valkensoort en eet voornamelijk (zang)vogels. De afloop is onbekend, maar tot nu toe is er nadien geen melding meer geweest van het Bonte Tapuit-vrouwtje. Wel is er aan het einde van de middag op Schiermonnikoog ook een Bonte Tapuit gezien. Dit blijkt een jong mannetje te zijn en is dus een andere vogel dan in de Eemshaven. Erg bijzonder!
Tweede aanvulling: Een dag later is het vrouwtje van de Eemshaven levend en wel terug gevonden! Ook de vogel van Schiermonnikoog is nog steeds aanwezig.