Boerenzwaluw – Barn Swallow

Wie in de zomerperiode door het boerenland wandelt of fietst ken het wel: de altijd vrolijk kwetterende zwaluwen. Dit zijn Boerenzwaluwen (Barn Swallow), de meest voorkomende zwaluwsoort in Nederland. Ze broeden in buitengebied en voornamelijk in open schuren en loodsen, maar ook onder bruggen en bij regelmaat zelfs in vogelkijkhutten. Voorwaarde is dat het altijd toegankelijk is, dus een raam of deur moet geopend blijven. Het zijn ware luchtacrobaten die enorme hoeveelheden vliegende insecten vangen, enkele duizenden, voornamelijk muggen, per dag! Boerenzwaluwen zijn blauwzwart van boven, wit van onderen, donkerrode kin en voorhoofd en een lange, diep gevorkte staart. Geniet er nog even van want binnenkort verzamelen ze zich weer voor hun jaarlijkse reis naar Afrika. Volgend voorjaar keren ze weer terug, vaak naar dezelfde plek als waar ze vandaan kwamen.

Geef een reactie